Back Estàs aquí:Home Informació Opinió És Nadal. Actuem perquè hi hagi pau i prosperitat per a tothom

És Nadal. Actuem perquè hi hagi pau i prosperitat per a tothom

 

EDITORIAL

És Nadal. Actuem perquè hi hagi pau i prosperitat per a tothom

És Nadal. Per aquest motiu, desitgem a les lectores i lectors d'El Martinet que passin unes bones festes en les millors condicions de salut possibles, amb plenitud de pau i amb la companyia de les persones estimades. També desitgem que entrin al nou any 2020 amb il•lusions i empenta.


És el desig sincer de les persones que componen l'equip d'El Martinet i per això ho diem a l'inici d'aquest editorial. També és un sentiment compartit per moltíssima gent, com ho demostren les iniciatives i contribucions que es van adherir a la passada Marató de TV3 a favor dels afectats per malalties minoritàries en una prova de sentiment compartit i d'esperit de col•laboració que honora un poble, tant a escala local com de país i, sobretot, una expressió de solidaritat, com abans ho va ser – i és trist que hagi de ser així – el Gran Recapte d'Aliments.
Són la demostració que no n'hi ha prou amb bons desigs. S'ha d'actuar. L'altra cara de la moneda la tenim en la recent cimera sobre el canvi climàtic celebrada a Madrid i el seu fracàs pel que fa a compromisos per combatre l'emergència que s'ha posat damunt la taula. Són situacions que parlen de la insensibilitat, per no dir de l'actitud criminal, de moltes persones, dirigents polítics i administradors o propietaris de grans interessos econòmics i financers, que giren l'esquena a la realitat. Els poderosos poden triar on viure, mentre que els pobres sovint han de fugir de terres hostils i improductives, però se'ls nega el dret a buscar un futur millor per l'estigma de l'emigració.
A escala local també hi ha molt a fer. En l'àmbit del medi ambient, el reciclatge de residus hauria de ser una actitud i una pràctica de tothom en l'àmbit domèstic, al carrer, en el treball, a l'escola, a l'hora de fer la compra... i cal demostrar-ho amb fets. Qualsevol contenidor de residus urbans del veïnat explica clarament que nosaltres som els primers responsables de la contaminació. Si els ciutadans actuem de forma exigent i responsable, podrem exigir als gestors públics que també siguin més eficients en la seva tasca de servir l'interès general.
És Nadal i reivindiquem la pau com una expressió de la democràcia i de la convivència. Però a casa nostra tenim presos polítics que per tercer any consecutiu passaran Nadal tancats. És el tercer Nadal que El Martinet té a la capçalera el llaç groc que reivindica el respecte pels drets humans que s'ha conculcat – ho diuen totes les instàncies neutrals – als actors del Procés. On no hi ha respecte pels drets humans, no hi ha democràcia i no hi pot haver justícia.

LA REDACCIÓ

 

El Martinet desconeix l'origen d'una enquesta telefònica on es pregunta sobre la publicació
Aquestes primers dies de desembre, diverses cases de Sant Martí han rebut trucades telefòniques amb preguntes sobre El Martinet: si coneixen la publicació, si la compren, on la llegeixen o si fa molt temps que es publica... En algun cas, i a preguntes dels entrevistats les persones que feien l'enquesta han respost que eren una empresa que havia rebut un encàrrec de l’Ajuntament de Sant Martí. Posats en contacte amb l’alcalde, Josep M Padullés, ens ha manifestat que l'Ajuntament no ha encarregat cap enquesta. El Martinet, per la seva banda, desconeix l'origen i la finalitat d'aquestes trucades.

El Martinet, una activitat de voluntariat
L'equip d'El Martinet recorda que confecciona i distribueix aquest butlletí, des de la fundació de la publicació, com una activitat de voluntariat i sense percebre cap mena de retribució ni compensació econòmica per part de cap dels seus components.

Fotografies: Tions a la Fira de Santa Llúcia 2019 i nevada 28 de febrer 2018, Hostalets can Lleó.